Listeria monocytogenes – zmiana Rozporządzenia 2073/2005

Home / Listeria monocytogenes – zmiana Rozporządzenia 2073/2005

Czego dotyczy zmiana?

W dniu 11 grudnia 2024 weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniające Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach Ready-To-Eat. Zmiana dotyczy żywności, w której możliwy jest wzrost Listeria monocytogenes, niebędąca żywnością przeznaczoną dla niemowląt ani żywnością specjalnego medycznego przeznaczenia, czyli produktów, które znajdują się w kategorii 1.2. zał. I  Rozporządzenia 2073/2005 Od 01.07.2026 w przypadku produktów zaliczających się do kategorii 1.2, wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w 25 g.  Nowe Kryterium oznacza zaostrzenie przepisów ponieważ mówi o tym, że produkt nie może zawierć Listeria monocytogenes nie tylko w momencie opuszczenia zakładu, ale również przez cały okres przydatności do spożycia, w trakcie dystrybucji, kiedy nie jest już pod bezpośrednią kontrolą producenta. Wyjątek stanowi sytuacja kiedy przedsiębiorstwo sektora spożywczego będące producentem jest w stanie wykazać w sposób zadowalający dla właściwego organu, że poziom L. monocytogenes nie przekroczy limitu 100 jtk/g w całym okresie przydatności do spożycia żywności.

Co Przedsiębiorca może zrobić?

Załącznik II Rozporządzenia 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych wskazuje następujące działania jakie Producent może podjąć - wg kolejności zapisu:
Zapis  w Rozporządzeniu   Charakterystyka narzędzia
Specyfikacje dotyczące właściwości fizyko-chemicznych produktu Wykazanie 2 cech produktu: pH i aw, parametry mogą być mierzone rozdzielnie lub  łącznie i wskazują, że wzrost Listeria monocytogenes nie jest możliwy, jeśli pH≤4,4 lub aw≤0,92 lub łącznie: pH≤5 i aw≤0,94  
Przegląd dostępnej literatury naukowej Bazy czasopism naukowych: ·   Web of Science Core Collection ·   Google Scholar ·   ResearchGate, ·   ScienceDirect, ·   Scopus ·   PubMed Np. “Growth Limits of Listeria monocytogenes as a Function of Temperature, pH, NaCl, and Lactic Acid” Pełen tekst: https://doi.org/10.1128/AEM.66.11.4979-4987.2000          
  Jeśli ww. badania wskazują na możliwość wzrostu L. monocytogenes Przedsiębiorstwo sektora spożywczego przeprowadza dodatkowe badania, które mogą obejmować:  
Matematyczny Model Predyktywny *     Model opracowywany jest indywidualnie dla każdej partii produktu badanego w laboratorium, na podstawie danych mikrobiologicznych charakteryzujących produkt lub grupę produktów wg wytycznych Normy 20796:2019 oraz Wytycznych Technicznych EURL Lm. Oszacowane parametry funkcji matematycznej pozwalają wyznaczyć długość lag fazy oraz max tempo wzrostu w fazie wykładniczej. Te wartości w sposób bezsporny wykazują „właściwym organom” czy kryterium 100 jtk/ zostanie lub nie zostanie przekroczone. Szczególne znaczenie ma wyznaczenie tempa wzrostu, gdyż jest to charakterystyka szczepu L. monocytogenes mówiąca o ile jednostek wzroście populacja patogenu w ciągu dnia lub h. Np obliczone tempo wzrostu równe 0,048 log jtk/dzień oznacza w najgorszym scenariuszu (bez uwzględnienia czasu lagfazy) czas do osiągnięcia wymaganego kryterium wyniesie 46,6 dni. Natomiast tempo wzrostu równe 0,356 log jtk/dzień oznacza 5,6 dnia do osiągnięcia kryterium.  Wyznaczony czas lag fazy (czasu zatrzymania namnażania się patogenu) wydłuża czas do osiągnięcia kryterium 100 jtk/g
Challenge test*     Z oceną potencjału wzrostu δ Klasyfikacja produktu do kategorii żywności:   1.2 produkt wspiera wzrost Lm, potencjał dodatni + δ lub 1.3 produkt nie wspiera wzrostu Lm, potencjał ujemny - δ
  Z oceną czasu lagfazy i max. tempa wzrostu     Patrz: Matematyczny Model Predyktywny (wyznaczenie tempa wzrostu i czasu lag fazy jest niemożliwe bez opracowania Matematycznego Modelu Prognostycznego
Badania trwałościowe Przechowywanie produktu i analiza natywnie występującej w produkcie mikroflory, często nie zawierającej L. monocytogenes, co może prowadzić do przeszacowania terminu przydatności do spożycia.
*PN-EN ISO 20976-1:2019 Wymagania i wytyczne dotyczące przeprowadzania testów obciążeniowych produktów spożywczych i paszowych - Część 1: Testy obciążeniowe do badania potencjału wzrostu, czasu lagfazy i maksymalnego tempa wzrostu oraz Wytyczne Techniczne EURL Lm w sprawie testów obciążeniowych i badań trwałości dla oceny trwałości żywności gotowej do spożycia związanej z Listeria monocytogenes v. 4 z dnia 1 lipca 2021