Usługi – bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
Usługi ProgFood
Nasze usługi kierujemy do zakładów przemysłu spożywczego. Nasz podstawowy profil działalności koncentruje się na badaniach i ocenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności z wykorzystaniem technik matematycznego opisu zjawisk biologicznych, jakie zachodzą w produktach żywnościowych.
Badania wynikające z przepisów prawa:
Spełnienie kryteriów bezpieczeństwa w kryteriów higieny procesu, Ocena ryzyka zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych chemicznych, Ocena potencjału wzrostu, Oceną tempa wzrostu i długości lagfazy, Oceną potencjału i parametrów kinetycznych inaktywacji Walidacja parametrów procesu w krytycznych punktach kontroli systemu HACCPInne badania mikrobiologiczne
Optymalizacja i precyzyjnie szacowanie terminu przydatności do spożycia, Badania /testy przechowalnicze, trwałościowe, Badania/testy postarzeniowe (produkty z długim Terminem Przydatności do Spożycia), Identyfikacja źródła zakażenia produktu z identyfikacją drobnoustroju, Identyfikacja mikroorganizmów metodami biochemicznymi/molekularnymi/WGS/Maldi Tof MS,Inne usługi
Monitoring higieny: powietrza, powierzchni, pracownika (odzież, ręce) Opracowanie i wdrożenie programu higieny Analiza biofilmu Identyfikacja biologiczna składu biofilmu i dobór metody eliminacji Ilościowa ocena ryzyka mikrobiologicznego QMRA Analiza szczelności opakowań i składu atmosfery MAP w czasie przechowywania produktów, jej wpływ na jakość mikrobiologiczną i bezpieczeństwo produktu Analiza literatury przypadku z wykorzystaniem dostępnych lub wskazanych źródeł literatury, prognostycznych baz dostępnych on-line oraz opracowanie i wydanie obiektywnej opinii technologicznej Analiza i oszacowanie ryzyk mikrobiologicznych Audit „0” systemów bezpieczeństwa – wizyta w zakładzie* Opracowanie dokumentacji systemu bezpieczeństwa GMP/GHP/HACCP/Traceability/ISO 22000:2018 Określanie Indeksu Probiotycznego produktu Ocena wartości odżywczej wg Tabel składu i wartościigienyWykonujemy badania mikrobiologiczne żywności w kierunku podstawowych wskaźników jakości mikrobiologicznej oraz występowania drobnoustrojów patogennych. Szczegółowe analizy dostarczają rzetelnych informacji o liczbie drobnoustrojów w całym cyklu przechowywania produktów żywnościowych. Jest to skuteczny sposób na ocenę ryzyka mikrobiologicznego związanego z produktem spożywczym i środek, który pozwala wdrożyć działania mające na celu optymalizację terminu przydatności żywności do spożycia w całym łańcuchu dystrybucji, a dzięki temu możliwe jest zmniejszenie skali i kosztów wycofań, utylizacji i marnotrawstwa żywności.