Blog

W jakim celu przeprowadza się badania przechowalnicze produktów spożywczych?
0

Badania przechowalnicze produktów spożywczych przeprowadza się w celu określenia czasu trwałości produktu, czyli czasu, przez który produkt zachowuje swoje właściwości sensoryczne, odżywcze i mikrobiologiczne oraz jest bezpieczny do spożycia. W trakcie badań przechowalniczych ocenia się wpływ różnych czynników, takich jak temperatura, wilgotność, oświetlenie, atmosfera, na jakość i trwałość produktu. Badania te pozwalają na określenie optymalnych […]

Czytaj więcej →

Na czym polega badanie mikrobiologiczne żywności?
0

Analizy mikrobiologiczne produktów żywnościowych to jedno z podstawowych narzędzi oceny jakości żywności. Obowiązkiem producenta żywności jest zapewnienie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego na każdym etapie produkcji oraz obrotu aż do upłynięcia terminu przydatności/daty minimalnej trwałości.

Czytaj więcej →