Blog

Co to jest challenge test?
0

Zgodnie z załącznikiem II Rozporządzenia 2073/2005 z późn. zm., Challenge test to testy sprawdzające zdolność wzrostu lub przeżywania wprowadzonych do produktów mikroorganizmów mogących stanowić zanieczyszczenie produktów, w różnych dających się racjonalnie przewidzieć warunkach przechowywania. Stanowią one dodatkowe badania (art. 3, ust. 2 ww. Rozporządzenia), które przedsiębiorca sektora spożywczego odpowiedzialny za wytwarzanie produktu (jeśli jest to […]

Czytaj więcej →

W jakim celu przeprowadza się badania przechowalnicze produktów spożywczych?
0

Badania przechowalnicze produktów spożywczych przeprowadza się w celu określenia czasu trwałości produktu, czyli czasu, przez który produkt zachowuje swoje właściwości sensoryczne, odżywcze i mikrobiologiczne oraz jest bezpieczny do spożycia. W trakcie badań przechowalniczych ocenia się wpływ różnych czynników, takich jak temperatura, wilgotność, oświetlenie, atmosfera, na jakość i trwałość produktu. Badania te pozwalają na określenie optymalnych […]

Czytaj więcej →

Na czym polega badanie mikrobiologiczne żywności?
0

Analizy mikrobiologiczne produktów żywnościowych to jedno z podstawowych narzędzi oceny jakości żywności. Obowiązkiem producenta żywności jest zapewnienie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego na każdym etapie produkcji oraz obrotu aż do upłynięcia terminu przydatności/daty minimalnej trwałości.

Czytaj więcej →

Blog firmy Progfood
0

Serdecznie witamy wszystkich czytelników na naszym blogu. Został on stworzony żeby dzielić się rzetelnymi informacjami dotyczącymi żywności oraz przybliżyć zainteresowanym partnerom naszą działalność. Znajdziesz tu artykuły  wyjaśniające w szczególności kwestie bezpieczeństwa oferowanych na rynku produktów oraz opis świadczonych przez ProgFood, w tym kontekście, usług. Zachęcamy do lektury i dyskusji!

Czytaj więcej →