Badania mikrobiologiczne żywności

Home / Badania mikrobiologiczne żywności

Analizy mikrobiologiczne żywności

Analizy mikrobiologiczne żywności wykonywane są w celu określenia obecności, liczby i/lub identyfikacji drobnoustrojów w produkcie gotowym, surowcach i półproduktach. Wykonujemy badania mikrobiologiczne w celu oznaczenia drobnoustrojów chorobotwórczych i saprofitycznych. Szczegółowe analizy mikrobiologiczne produktów wykonane na potrzeby opracowania matematycznego modelu prognozującego zachowanie całej populacji drobnoustrojów w produkcie lub wybranych rodzajów czy gatunków. Zakres oferowanych analiz obejmuje między innymi:

1. Wykrywanie bakterii

  • Salmonella spp.
  • Listeria monocytogenes

2. Oznaczanie liczby:

  • Clostridium spp.
  • Staphylococcus aureus,
  • Bacillus spp. 
  • Bacillus cereus,
  • Listeria monocytogenes,
  • Enterobacteriaceae,
  • Cronobacter sakazakii
  • Escherichia coli
  • bakterii tlenowych mezofilnych,
  • bakterii psychrotrofowych
  • bakterii kwasu mlekowego,
  • droższy i grzybów pleśniowych
  • Pseudomonas spp.
  • Brochothrix thermospacta

Laboratoryjne analizy żywności

Wszystkie środki spożywcze wprowadzane do obrotu w krajach Unii Europejskiej muszą spełniać wymagania Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 z późn. zm. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. Na producentach żywności ciąży obowiązek spełniania kryteriów bezpieczeństwa żywności i kryteriów higieny procesu. Przepisy prawa obligują producentów żywności do przeprowadzania laboratoryjnych analiz mikrobiologicznych potwierdzających spełnienie wymagań przepisów prawa.

Na podstawie zapisów załącznika II Rozporządzenia 2073 przedsiębiorstwo będące producentem żywności może wykonywać  dodatkowe badania, obejmujące:

  1. modelowanie predyktywne z wykorzystaniem krytycznych czynników wzrostu lub przeżywalności mikroorganizmów w produkcie,
  2. testy sprawdzające zdolność wzrostu lub przeżywania obecnych w produkcie lub wprowadzonych do produktów mikroorganizmów (Challenge test) mogących stanowić zanieczyszczenie produktów, w różnych dających się racjonalnie przewidzieć warunkach przechowywania oraz
  3. badania oceniające rozwój lub przeżywalność mikroorganizmów, których dotyczy badanie, które mogą być obecne w produkcie w ciągu okresu przydatności do spożycia w racjonalnie dających się przewidzieć warunkach dystrybucji, przechowywania i użytkowania. W wymienionych wyżej badaniach należy uwzględniać z różnorodność produktów, mikroorganizmów oraz warunków przetwarzania i przechowywania

Wykonujemy mikrobiologiczne modelowanie predyktywne w przypadku mikroflory natywnie obecnej w produkcie lub mikroorganizmów dodanych w postaci inokulum do produktu (Challange test) z wyznaczeniem potencjału oraz oceną czasu lagfazy i tempa wzrostu (PN-EN ISO 20976-1: 2019, Wytyczne Techniczne Lm w sprawie testów obciążeniowych i badań trwałości dla oceny trwałości żywności gotowej do spożycia związanej z Listeria monocytogenes, v. 4 z dnia 1 lipca 2021).

  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]