10 stycznia 2025

|

by: PROGFOOD-SuperAdmin

|

Categories: Food

Produkty RTE

Produkty RTE – to nazwa grupy produktów, nazwa która jest akronimem angielskiej nazwy (Ready-To-Eat) czyli produkty gotowe do zjedzenia/spożycia bez prowadzenia dodatkowych czynności przygotowujących. Zaliczane będą do tej kategorii np: wędliny i ryby nie poddane lub poddane obróbce w niskiej temperaturze, surówki, sałatki, produkty gastronomiczne i garmażeryjne, produkty zamrożone po obróbce termicznej.

Wg przepisów prawa Rozporządzenie 2073 Art 2 lit. g

„żywność gotowa do spożycia” oznacza żywność przeznaczoną przez producenta lub wytwórcę do bezpośredniego spożycia przez ludzi, bez konieczności gotowania lub innej obróbki w celu wyeliminowania określonych mikroorganizmów lub ograniczenia ich liczby do dopuszczalnego poziomu.

W przypadku żywności gotowej do spożycia (RTE), w wielu przypadkach w celu ograniczenia wzrostu niepożądanej mikroflory wymagane jest zapewnienie zimnego łańcucha dostaw.  Jednak w przypadku bakterii Listeria monocytogenes utrzymywanie temperatur chłodniczych nie zabezpiecza produktu przed ryzykiem wzrostu patogenu, ponieważ bakteria ta należy do grupy drobnoustrojów psychrotrofowych, mających przystosowania do wzrostu w niskich temperaturach. Dlatego w przypadku produktów RTE przyjęto ogólny podział produktów żywnościowych na: takie, w których wzrost L. monocytogenes jest możliwy (kat 1.2, zał. I Rozp 2073/2005) lub 1.3 czyli takie produkty w których wzrost jest niemożliwy (kat. 1.1 obejmuje żywność gotową do spożycia przeznaczoną dla niemowląt oraz gotową do spożycia żywność specjalnego medycznego przeznaczenia). Poniżej znajduje się lista produktów należących do kat. 1.3 żywności gotowej do spożycia w przypadku których, w normalnych warunkach, regularne badanie zgodności z kryterium bezpieczeństwa w odniesieniu do L. monocytogenes nie jest wymagane:

  • żywność poddana obróbce cieplnej lub innej obróbce skutecznie eliminującej L. monocytogenes (kill step), o ile po takiej obróbce nie jest możliwe wtórne zanieczyszczenie (na przykład produkty poddane obróbce cieplnej w końcowym opakowaniu),
  • żywność o pH ≤ 4,4 lub a w ≤ 0,92, produkty o pH ≤ 5,0 i aw ≤ 0,94,
  • produkty o terminie przydatności do spożycia krótszym niż 5 dni,
  • świeże, niekrojone i nieprzetworzone warzywa i owocem (z wyłączeniem skiełkowanych nasion),
  • pieczywo,
  • herbatniki i podobne produkty,
  • woda,
  • napoje bezalkoholowe,
  • piwo,
  • jabłecznik,
  • wino, napoje spirytusowe i podobne produkty, w butelkach lub innych opakowaniach,
  • cukier,
  • miód,
  • wyroby cukiernicze, w tym wyroby kakaowe i czekoladowe,
  • żywe małże
  • Inne kategorie produktów mogą również należeć do tej kategorii pod warunkiem naukowego uzasadnienia.

Uzasadnienie przynależności produktu do kategorii produktów 1.3 (Zał I, Rozp (WE) 2073/2005) nie wspierających wzrostu Listeria monocytogenes można osiągnąć poprzez:

  1.  pomiar cech fizyko-chemicznych pH i aw mierzonych łącznie (pH ≤ 5,0 i aw ≤ 0,94)  lub pojedynczo (pH ≤ 4,4 lub a w ≤ 0,92) i wykazanie wartości pH i aw produktu poniżej wartości kardynalnych ustalonych w przypadku L. monocytogenes
  2. odnalezienie danych w literaturze naukowej odnoście produktu o podobnych cechach do rozpatrywanego potwierdzających, że produkt nie umożliwia wzrostu patogenu
  3. przeprowadzenie badania eksperymantalnego – Challenge test, który ocenia potencjał produktu do wspierania wzrostu L. monocytogenes (klasyfikacja do kategorii 1.2 lub 1.3)

Jeżeli ww. postępowanie nie wykaże przynależności produktu do kategorii 1.3 wówczas to produkt z dużym prawdopodobieństwem będzie zaliczony do kat. 1.2 czyli produktów wspierających wzrost Listeria monocytogenes i podlegać musi badaniom zgodnie z przepisami Rozporządzenia (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 r. zmieniającym Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Listeria monocytogenes